Grilovaný ananas

S nadcházejícím chladnem a ubývajícím domácím ovocem vždycky dostávám chuť na ovoce exotické, a tak nastal čas i na ananas, který si báječně rozumí s grilem. A těch variací, jak jej připravit je mnoho! Tentokrát jsem tedy ve spolupráci s obchodem Procamping dala na gril právě ananas.

S Lotus grilem si (nejen) ananas můžete ogrilovat i doma, takže chladné počasí vás nezaskočí. Grilovat doporučuji na grilovacím kameni, neb ananas pouští šťávu a cukr karamelizuje.

Grilovaný ananas je skvělý dezert, ale stejně báječný je i jako příloha ke steaku. 

Ananas se před grilováním obaluje v cukru, do kterého můžete přidat libovolné koření. A jaké se nejvíce hodí? 

  • skořice
  • vanilka
  • kardamon
  • badyán
  • hřebíček
  • chilli

Kokosovou šlehačku sice můžete vyměnit za klasickou, ale právě kokosová k ananasu naprosto dokonale ladí. Je třeba na ni ale použít kokosové mléko v plechovce.

Náročnost: snadné

Čas: cca 30 min

Počet porcí: 3 – 4

Potřebujete:

  • 1 menší ananas
  • 1 kokosové mléko v plechovce
  • třtinový cukr
  • vanilkový cukr
  • libovolně likér nebo rum s příchutí kokosu
  • na dozdobení: libovolné ovoce, javorový sirup, prach ze sušeného ovoce, bylinky

Z ananasu odstraňte slupku a tvrdý střed a nakrájejte ho buď na plátky nebo obdelníčky (ty lze i napíchat na špejle jako špízy).

Nakrájené kousky ananasu obalte nejprve v alkoholu a poté v cukru, třtinovém i vanilkovém a nebo v třtinovém se semínky z vanilkového lusku. Dejte obalené kousky na gril, spíše po stranách, ať se negriluje moc zprudka. Grilujte přibližně 5 minut z každé strany, podle velikosti. Na talíři ještě ogrilované kousky můžete zakápnout javorovým sirupem.

Kokosové mléko dejte nejprve na několik hodin, ideálně přes noc, vychladit. Po vychlazení zůstane dole v plechovce kokosová voda a smetana se oddělí a ztuhne. Smetanu seberte a vyšlehejte ji jako klasickou smetanu, můžete ji ještě dochutit jemně mletým cukrem. 

Servírujte grilovaný ananas s vyšlehanou smetanou a dle chuti s libovolným ovocem či kokosem. 

TIP: Podávejte ještě s kopečkem vanilkové či kokosové zmrzliny a bude to hotové nebe :).

 

2018-10-22T10:07:20+00:00 22. 10. 2018|Tipy a triky|