Jelení kýta na grilu s batáty a jablkem

Ač je zvěřina velmi zdravé maso, není na našich stolech tolik častá. A ještě méně častější je úprava na grilu, ale stojí to za to! Alespoň v případě jelení kýty, která se na grilování velmi hodí, je rychle hotová a měkoučká. 

A protože je zvěřina záležitost zimní, skvěle se vám teď bude hodit Lotus grill (koupíte zde Procamping), byste si jelena na grilu mohli dopřát i v těchto podzimních dnech.

Náročnost: střední

Čas: cca 1 h

Počet porcí: 2

Potřebujete:

  • 200g jelení kýty na plátky
  • 1 větší batát
  • 1 větší jablko
  • 3 stroužky česneku
  • Kousek špeku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíci worchesteru
  • 2 lžičky kvalitní husté sojovky
  • 1 lžíci červeného vinného octa
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Na dip:

  • 10 stroužků česneku
  • 200 g hodně tučné zakysané smetany
  • Sůl 

Dip, resp. česnek na dip, si můžete předpřipravit předem a nebo si jej můžete připravit na grilu, jen to možná bude trvat déle. 

Stroužky česneku rozprostřete na alobal a zakápněte olejem. Zabalte a pečte/grilujte do změknutí, což je cca půl hodinky. 

Až bude česnek měkký tak, že půjde lehce rozmačkat, vyndejte ho z alobalu a vychladlý ho vidličkou rozmačkejte a smíchejte se zakysankou, dle chuti osolte.

Plátky jelení kýty naložte do marinády připravené z oleje, worchesteru, sojové omáčky, vinného octa, jednoho stroužku česneku a soli a pepře. Nechte naložené v chladu alespoň dvě hodink, ale klidně i přes noc.

Naložené plátky masa grilujte na rozpáleném grilu (ne na přímém žáru) z obou stran přibližně 5 – 8 min, záleží na tloušťce plátků. Grilovací plochu nejdříve potřete špekem, u zvěřiny je to více než žádoucí.

Batáty a jablka nakrájejte na plátky a z obou stran je také opečte na grilu, stejně tak i zbylé dva stroužky česneku.

Podávejte plátky kýty s osolenými plátky batátů a jablíček a česnekovým dipem, který ke zvěřině krásně ladí.

Tento recept pro nás připravila a vyfotila reBarbora’s kitchen

2018-11-05T09:26:44+00:00 5. 11. 2018|Tipy a triky|