Kuřecí špízy v marinádě s ananasem a cuketou

Kombinovat ovoce v slaných jídlech mě baví hodně, ananas je takový evergreen, který je skvělý hlavně k bílému masu, navíc na gril se ananas velmi hodí. Kdo má rád sladko-pikantní chutě, věřím, že mu tento recept zachutná. 

Při grilování na Lotus grilu bude ideální grilovat na kameni (mám tento z Procamping), by vám marináda nestékala do grilu.

Ke špízům se jako příloha hodí zeleninový salát, kuskus nebo bulgur, čerstvé pečivo a nebo třeba brambory opečené na grilu, což je naše oblíbená příloha. Brambory nejdříve předvařím, klidně den předem, a až poté griluju, pak už stačí jen sůl (super je bylinková sůl) a ideální příloha na grilování je hotová :).

 

Náročnost: snadné

Čas: cca 30 min příprava + marinování

Počet porcí: cca 5 – 6 špízů

Potřebujete:

  • 3 kuřecí prsa
  • 1 malá cuketa
  • 1 ananas čerstvý nebo kompotovaný
  • 2 lžíce kvalitního kečupu
  • 1 lžíci kvalitní sojové omáčky
  • 2 lžíce ananasové šťávy (může být džus nebo z kompotu)
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžíci oleje
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžičku mleté uzené papriky
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • chilli vločky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na dip:

  • zakysaná smetana a bylinková sůl nebo harissa

Kuřecí prsa nakrájejte na libovolně velké kousky a naložte přes noc do marinády z kečupu, sojovky, ananasové šťávy, medu, oleje, prolisovaného česneku, papriky, zázvoru, chilli, soli a pepře. V marinádě můžete maso nechat i den dva.

Před grilováním napichujte na špejle kousky marinovaného kuřete, (půl) kolečka cukety a kostičky ananasu. Grilujte ideálně na kameni potřeném špekem a během grilování otáčejte.

Podávejte s libovolným dipem, ideální je k takto marinovanému kuřátku kombinace zakysanky a harissy nebo zakysanky a bylinkové soli.

TIP: Obohatit špízy můžete i o další zeleninu, báječně bude ladit např. paprika nebo cibule.

 

 

Tento recept pro nás připravila a vyfotila reBarbora’s kitchen

2018-09-03T14:01:22+00:00 3. 9. 2018|Tipy a triky|