Vítejte v Procampingu! Rychlý kontakt

Marinovaný bůček se salátem a česnekovo-rozmarýnovou focacciou pro LotusGrill

Grilování je takový náš národní „sport“, ne každý má ale kde grilovat. A právě pro tyhle případy je tady LottusGrill, který je téměř bezkouřový a také snadno přenosný. Můžete s ním tedy grilovat jak doma, tak si ho vzít třeba na piknik, nebo na výlet. 

Díky Procamping, který tyto grily i s příslušenstvím prodává vám nyní budu pravidelně přinášet grilovací recepty, které si právě na LottusGrilu budete moci připravit. Pro začátek tu pro vás mám jeden velmi oblíbený recept, s kterým uspěju při každé grilovačce a věřím, že vy také!

O grilu: Dovolím si takové menší shrnutí, přestože zatím ho mám jen krátce, ale už teď je pro mě, jakožto milovníka grilovaných pokrmů, nepostradatelný. Snadno se přenáší, rychle se nahřívá, což velice oceníte, když už strávníci mají hlad :), téměř nečoudí, u kamene je navíc ta výhoda, že si nezašpiníte vnitřek grilu ani rošt a nic vám nepropadne a na poklici je báječné, že si můžete kontrolovat teplotu. S grilem se i snadno manipuluje, takže to zvládne každý :). 

Náročnost: středně obtížné

Čas: cca 1 h příprava + odležení a kynutí + 1 h grilování

Počet porcí: cca 4

Potřebujete:

  • Salát
  • rukolu
  • libovolnou zeleninu – rajčata, okurky, papriky..
  • olivy
  • med
  • olej
  • dijonskou hořčici
  • vinný ocet
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • na posypání – sezamová či jiná semínka, oříšky..

 

Focaccia – 2 menši placky (cca 19 cm)

  • 250 g hladké mouky
  • ½ pytlíčku suchého droždí (cca 2 lžičky)
  • ½ hrnečku (100 ml) horké vody (okolo 100°C)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • rozmarýn (sušený nebo čerstvý nakrájený na jemno)
  • sušený česnek
  • (česnek a rozmarýn lze vynechat)

 

Bůček

  • 500 g libovějšího bůčku nakrájený na plátky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce kvalitní (výraznější) hořčice
  • 1 lžíce kvalitní sojové omáčky (např. Kikkoman, Heinz)
  • 1 lžíce kvalitního worchesteru
  • 2 – 3 lžíce oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 – 2 stroužky česneku (podle velikosti)
  • 1 velká cibule
  • směs bylinek dle chuti (můžou být čerstvé i sušené)
  • pálivé paprikové vločky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Bůček

Maso naložte večer předem, ale můžete i den dva dopředu. Všechny ingredience na marinádu smíchejte dohromady – med, olej, hořcici, sojovku, worchester, koření, přidejte nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a na kolečka (nebo půlkolečka) nakrájenou cibuli. Maso v marinádě pěkně opatlejte a dejte uzavřené nádoby do ledničky.

Salát

Zeleninu na salát nakrájejte a promíchejte s rukolou a olivami. Rajčata a papriky můžete nejdříve opéct na grilu (rošt nejdříve namažte tukem). Z medu, oleje, hořčice, vinného octa a soli a pepře udělejete dresink, kterým salát přelijte. Semínka a oříšky přidejte až na konec, na každou porci zvlášť, pokud to ale na salátu nemáte rádi, nic se neděje.

Focaccia

Těsto klidně můžete zadělat už večer a dát kynout do lednice. Před samotným grilováním počítejte tak 40 – 60 minut kynutí.

Nejprve vytvořte kvásek smícháním cukru, droždí a poloviny horké vody. Přikryjte a nechte 5 – 10 minut vzejít. Prosátou mouku smíchejte se solí a olejem a přidejte vzešlý kvásek, vypracujte vláčné a hladké těsto. Zbylou vodu přilévejte dle potřeby. Těsto důkladně prohněťte, až se začne oddělovat od stěn mísy, utvořte kouli, kterou nechte kynout v míse hojně vymazané olejem. Kouli těsta taktéž potřete olejem. Nechte kynout přikryté na teplém místě.

Grilování

Focacciu i maso jsem grilovala na kameni. Gril zapněte na nejnižší stupeň. Těsto na focacciu rozdělte na dvě části (já udělala dvě tenčí placky, by byly pěkně křupavé) a z každé utvořte placku velikosti 15 – 19 cm, nechte čtvrt hodinky opět kynout. Prstama v těstě utvořte jakoby prohlubně. Placky opět hojně potřete olejem a vložte na gril. Z každé strany grilujte cca 5 minut, ale kontrolujte, jsou hotové velmi rychle.

Maso můžete dát rovnou na rošt nebo ještě lépe na kámen, ať vám marináda nekape do grilu. I masu stačí z každé strany pár minut. Cibuli z marinády můžete dát do nějaké hliníkové mističky či na alobal a taktéž ugrilovat a posléze přidat do salátu, takto namarinovaná je po opečení báječná..

Servírování

Salát rozdělte do mističek či talířů, posypte semínky a oříšky a do každé porce dejte grilovaný bůček buď na plátky nebo jej nakrájejte na proužky. Servírujte s nalámanou nebo nakrájenou focacciou.

Tento recept pro nás připravila a vyfotila reBarbora’s kitchen

Sdílejte článek:

Podobné příspěvky

Děkujeme všem návštěvníkům stánku Procamping na veletrhu Caravaning v Brně

Vlastně těch pár dní 3.-6. listopadu 2016, kdy probíhal veletrh CARAVANING Brno 2016, uteklo velmi rychle. A díky vám všem fanouškům karavaningu jsme si čas s vámi velmi užili. Stánek Procamping.cz navštívilo v Brně několik stovek fandů kempování a pohodového života na čtyřech kolech. U našich obytných vozů Challenger i Sterckeman jsme se na veletrhu potkávali s…

Celý článek

Procamping: hlavní partner Olgy Roučkové – závodnice na čtyřkolách

S hrdostí vám oznamujeme, že se PROCAMPING stal hlavním partnerem jedné z nejlepších čtyřkolkových závodnic Olgy Roučkové. Jako velcí fanoušci života na čtyřech kolech je nám velkou ctí, že může PROCAMPING podporovat úspěšnou závodnici na čtyřkolce. Několikanásobná mistryně republiky v Cross Country vyhrála v loňském roce také Mistrovství Evropy v Maďarsku a Intercontinental Rally Afrika….

Celý článek

Listí sice padá. Karavan ale na odstavné parkoviště nepatří

Hlavní sezónou je mezi karavanisty léto. Na tom jen těžko někdo něco změní. Rozhodně ale neplatí, že bychom své obytné miláčky měli úderem prvních přízemních mrazíků odstavit. Mají nám totiž co nabídnout celoročně. Některé kempy jsou v provozu celoročně V České republice i v zahraničí je řada kempů, které jsou otevřené celoročně. Pokud vás tedy…

Celý článek