Pestrobarevná grilovaná zelenina s dipem ze sýru feta

Dokud je stále pestrý výběr čerstvé zeleniny, připravila jsem tentokrát na gril pestrý zeleninový salát z grilované zeleniny. Výborný je jako hlavní chod, ale i jako příloha ke grilovanému masu. Zeleninku báječně doplňuje smetanový dip obohacený sýrem feta.

Při grilování na Lotus grilu použijte raději grilovací kámen, případně tácky, ať vám zelenina nepropadá dolů. Doprostřed dávejte to, co je tvrdší – batáty, dýně, paprika.., měkčí zeleninu, jako je cuketa, lilek nebo třeba žampiony dejte ke kraji. 

Využijte ještě posledních letošních teplých dní, sbalte zeleninku a gril a vydejte se ještě do přírody, užít si skvělé jídlo ve společnosti slunečních paprsků. Gril i další věcičky do kempu najdete v obchodě Procamping, pro který jsem recept připravila ♥.

 

Náročnost: snadné

Čas: cca 1 h
Počet porcí: 2

Potřebujete:

  • 1 menší cuketa
    3 středně velké krémové žampiony
    1 batáta (sladká brambora)
    1 červená paprika
    1 žlutá paprika

Marináda

  • 1 lžíce medu
    2 lžíce balzamika
    2 lžíce oleje
    libovolné bylinky
    sůl
    čerstvě mletý pepř
    (můžete přidat i lžičku dijonské hořčice)

Na dip:

  • crème fraîche / tučná zakysanka nebo bílý řecký jogurt
    sýr feta (nebo jiný ovčí/kozí sýr)
    bylinky

Očištěnou zeleninu nakrájejte na ne moc malé kousky. Med s olejem, balzamikem  a bylinkami smíchejte a v této marinádě okoupejte zeleninu. Nechte ji ideálně pár hodin v marinádě naloženou, super bude i přes noc.

Crème fraîche nebo jogurt smíchejte s bylinkami a nastrouhanou fetou.

Marinovanou zeleninu grilujte z každé strany pár minut, např. cuketa je hotová takřka hned, ale batátům to trvá déle. Podávejte s dipem.

TIP: Další zelenina, která se hodí na gril je např. dýně, cibule, ředkvičky, nebo také rajčata. Dip může být i z plísňového sýra, z česneku, nebo třeba jen z bylinek.

 

 

Tento recept pro nás připravila a vyfotila reBarbora’s kitchen

2018-09-13T10:24:12+00:00 13. 9. 2018|Tipy a triky|