Vítejte v Procampingu! Rychlý kontakt

Připravte si luxusní domácí Hot dogy

Jedno z nejtypičtějších jídel na grilovačku je dozajista burger. Ale takový dobře sestavený hot dog rozhodně stojí také za pozornost a burgrům pěkně šlape na paty.

Tentokrát jsem tedy připravila hned několik tipů na pěkně vytuněný hot dog a nechybí ani recept na domácí „hotdogové“ rohlíčky.

Stejně jako k burgrům, můžete i k hot dogům podávat hranolky. Pokud budete dělat domácí, nechte syrové nakrájené brambory alespoň hodinku ponořené ve studené vodě, teprve pak je smažte nebo pečte.

No není to báječné rozloučení s létem, sbalit do tašky gril, rohlíky, párečky a několik dalších dobrot, vzít přátele a vyrazit ještě na piknik? Lotus gril se parádně přenáší, tak si ho můžete vzít kamkoliv. A když bude pršet? Udělějte si gril párty s Lotusem, který včetně příslušenství zakoupíte na Procamping.cz, klidně doma :).

 

Náročnost: středně obtížné

Čas: pečení + kynutí cca 2,5 h a sestavování cca 30 min

Potřebujete:

Na 8 – 10 rohlíků neboli hot dog buns

  • 500 g hladké mouky (nebo mix hladké a polohrubé, či chlebové)
  • 1 lžíce cukru
  • 2 a půl lžičky sušeného droždí
  • 100 ml teplé vody
  • 100 ml teplého mléka
  • 50 ml oleje
  • 2 vejce

Hot dog se zeleninovou salsou

  • kvalitní párek
  • kyselá okurka
  • sterilované zelí
  • čerstvá rajčata
  • majonéza nebo půl na půl majo a b.jogurt
  • lžička dijonské hořčice
  • javorový sirup
  • cibulka

Hot dog v italském stylu

  • kvalitní párek
  • olivy
  • rajčata
  • oregano
  • bílý jogurt (řecký) samotný nebo s trochou majo
  • troška sušeného či stroužek čerstvého česneku
  • pár kapek citronové šťávy
  • čerstvě nastrouhaný parmazán

Hot dog se slaninou a cibulkou

  • kvalitní párek
  • plátky slaniny
  • cibule
  • kyselá okurka
  • majonéza nebo půl na půl majo a b.jogurt
  • barbecue omáčka nebo kvalitní kečup (nebo dijon)
  • javorový sirup
  • cheddar
  • kdo rád pálivé, může přidat chipottle nebo jiné chilli papričky

Hot dog s plísňovým sýrem a ořechy

  • kvalitní párek
  • sýr s modrou plísní
  • creme fraiche s troškou majonézy
  • vlašské ořechy
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Příprava hot dogs buns

Mléko, vodu, cukr a droždí smíchejte a dejte na teplé místo, ať vzejde kvásek.

Do mouky dejte sůl, rozkvedlané vejce a poté i vzešlý kvásek. Důkladně propracujte a udělejte z těsta kouli, kterou dejte do misky, zaprašte moukou a přikryjte, opět dejte na teplé místo nakynout, cca na 1 – 2 hodinky. Mělo by zdvojnásobit objem.

Po vykynutí těsto rozdělte na osm kousků. Z každého kousku udělejte kuličku, z které vyválíte podlouhlý váleček. Rohlíčky na plechu ještě nechte půl hodinky nakynout, potřete je rozkvedlaným vajíčkem (ideálně jen žloutkem) a pokud chcete, posypte sezamovými semínky nebo třeba solí či kmínem.

Dejte péct do rozpálené trouby na 180°C do zezlátnutí – cca 20 – 30 min.

Při přípravě hot dogů rohlík rozřízněte a řeznou stranou položte na rošt grilu.

Příprava náplní

  • Hot dog se zeleninovou salsou

Okurku, zelí a rajčata nakrájejte na drobné kousky. Majonézu (nebo majonézu smíchanou na odlehčení s jogurtem) smíchejte s dijonskou hořčicí (na 2 lžíce „jogomayo“ dávám 1 lžičku dijonu) a javorovým sirupem (stačí ho troška nebo lze vynechat úplně), můžete přidat na jemno nakrájenou cibulku.

Opečte na grilu rohlík i párek, do rohlíku s párkem přidejte zeleninovou salsu a nakonec dresink.

  • Hot dog v italském stylu

Olivy a rajčata nakrájejte na drobné kousky. Bílý jogurt (samotný nebo šmrncnutý majonézou) ochuťte česnekem (může být čerstvý i sušený), solí, pepřem a pár kapkami citronové šťávy.

Na grilu opečte rohlík i párek, do rohlíku s párkem přidejte olivy s rajčaty a pokryjte jogurtovým dipem. Nakonec přidejte čerstvé oregáno a nastrouhaný parmazán.

  • Hot dog se slaninou a cibulkou

Na grilu opečte rohlík, párek, plátky slaniny i na kostičky nakrájenou cibulku (na tu použijte hliníkovou misku). Párek můžete slaninou i obalit. Okurku nakrájejte na tenké plátky. Majonézu samotnou, nebo odlehčenou jogurtem smíchejte s barbecue omáčkou, případně s kvalitním výrazným kečupem a troškou javorového sirupu. Do rohlíku vložte párek, 1 – 2 plátky slaniny, plátky kyselé okurky a dip. Nakonec vše zasypte nastrouhaným čedarem.

  • Hot dog s plísňovým sýrem a ořechy

Creme fraiche zjemněte trošičkou majonézy (ale nemusí být) a smíchejte s nastrouhaným plísňovým sýrem. Přidejte nadrcené vlašské ořechy a dochuťte solí a pepřem. Na grilu opečte rohlík i párek, párek vložte do rohlíku a na to dejte sýrový dip.

Nebojte se zkoušet i vlastní kombinace a podělte se v komentářích, jaké jsou vaše oblíbené :).

TIP: Při pečení pečiva (i chleba) dejte do trouby kastrůlek s vodou, vznikne tak pára a pečivo se nebude vysušovat.

 

Tento recept pro nás připravila a vyfotila reBarbora’s kitchen

Sdílejte článek:

Podobné příspěvky

Užitečné tipy pro zabezpečení karavanu či obytného auta

S moderními karavany a obytnými vozy se můžete bez obav vydat vstříc vzrušujícímu dobrodružství i v zimě. Za hlavní sezonu je nicméně považováno právě se blížící léto. Bohužel platí, že s přibývajícím počtem nezávislých cestovatelů (nejen) v kempech roste i počet zlodějů. Proto je dobré se na podobné kriminální živly připravit. Jde to. Jen je…

Celý článek

Challenger: S technickou schránkou TECHNIBOX je život jednodušší

Myslíme na váš komfort nejen při cestování, ale i při denní údržbě vozu. Za speciálními chráněnými venkovními dvířky na vás v obytných vozech Challenger čeká Technibox – schránka, ve které naleznete všechny potřebné ovladače. Na jednom místě tak máte ovladače pro elektro i pro čistou vodu. Nedělejte ani krok navíc, když nemusíte. Už žádné pochůzky…

Celý článek

Lámete si hlavu, jak vybrat stan? Poradíme

Ty tam jsou časy, kdy se dalo koupit pouze ultraklasické „áčko“. Dnes na trhu najdeme obrovské množství stanů lišících se v řadě parametrů. Ale znáte to – čím větší výběr, tím hůř se vybírá. Na základě čeho tedy vybrat stan, který za dobrou cenu splní mé požadavky? Zásadní je ujasnit si, kde a jak budete…

Celý článek